Görög táncház

Írta: Super User on . Beküldve: Cikkek

A Pannon Egyetemen minden évben megrendezésre kerül az egyetemi kollégiumok között zajló koli7. Idén jubileumi jellege miatt egy nagyobb volumenű témaválasztás határozta meg, hogy melyik csapat milyen színekben indulhat. Szinek alatt itt a lobogókra gondolok, hiszen a csapatok európai országokat kaptak. A feladat most összetettebb volt, mint valaha, hiszen az adott ország kultúráját kellett bemutatni, a néptánctól egészen a konyháig.

A Hotel Magister második szintje megkaparintotta az egyik legtemperamentumosabb és legegzotikusabb országot, ami nem más, mint Görögország. A nemzetre jellemző táncmozdulatokat pedig volt szerencsénk ellesni a Székesfehérvári Zorba Görög Néptáncegyüttestől. Gábor Ferenc vezetésével a csapat több tagja is ellátogatott hozzánk március 20-án, hogy bevezessenek minket a görög táncok fergeteges világába. Az este nagyszerűen sikerült, a görög díszekbe bújtatott konferenciaterem és a magával ragadó ritmus folyamatosan vonzotta a kíváncsi kollégistákat.

A másfél órás táncház (egy hétnyi kardió edzésnek megfelelő) alatt sikerült magunkba szívni az igazi felszabadult és vidám görög hangulatot, amiért nagyon hálásak vagyunk a fehérvári tánckarnak. Reméljük még sok alkalmunk lesz együtt mulatni!

 

Fehérvári Zorba

Írta: Super User on . Beküldve: Cikkek

Örömtáncnak indult, küldetés lett belőle: ez a székesfehérvári Zorba Görög Néptáncegyüttes. A Széna Téri Általános Iskola farsangján néhány szülő sirtakit adott elő tavaly, és azóta is együtt táncolnak Gábor Ferenc vezetésével. A környékbeli görög származásúak pedig egyre többen figyelnek fel rájuk, vesznek részt a munkájukban, a kis csapat nekik is segít megőrizni identitástudatukat és kulturális örökségüket.

 

Nagy sikerrel tart táncházakat hónapok óta a Zorba Görög Néptáncegyüttes a Szabadművelődés Házában, és város- illetve megyeszerte egyre több a fellépésük. A napokban ünneplik megalakulásuk egy éves évfordulóját: 2017. február 16-án volt az első szereplésük a Széna Téri Általános Iskola szülői farsangján. Ekkora népszerűségre bizony nem számított a maroknyi kis csapat, akik eredetileg egyetlen estére verbuválódtak csak össze. A heteken keresztül tartó próbák, az életteli zenék azonban annyira összekovácsolták a csapatot, hogy hamarosan bebizonyosodott: ennél többre hivatottak. Az elmúlt egy évben az egyre bővülő kis csapat minden péntek délutánját az iskola aulájában, táncpróbákkal tölti. Közben pedig szaporodnak a meghívások, egyre több helyen szeretnék látni őket, és ki is venni a részüket az életörömből, amit sugároznak. Ezért a görög táncházak, a Taverna Zenekar élő zenei kíséretével már visszatérő alkalmak a Szabadművelődés Házában. Nem is csoda, hiszen ezekre a zenékre mindenkinek elindul a lába az asztal alatt:

„Nem véletlenül lett Zorba a nevünk, hiszen mi pontosan azt az életérzést tűztük ki a zászlónkra, amit Zorba is képvisel. Táncolni kell uram, a zene meg majd megjön magától.”” - mondja Ferenc.