Morris chair

Beküldve: Morris chair

"Semmi ne legyen házadban, amit nem tartasz hasznosnak, vagy gyönyörűnek."

 

http://woodarchivist.com/3848-diy-morris-chair/

   William Morris (1834-1896), egyesek a művészetek és kézművesek egyik legjelentősebb tervezőjének és egyik legkiemelkedőbb alakjának tekintik. Költő, művész, filozófus, tipográfus és politikai teoretikus volt. 1861-ben egy baráti társasággal elindította díszítő üzletét Morris, Marshall, Faulkener and Co., néven, mely gyönyörű kézműves termékeket és lakberendezési tárgyakat kínált az otthonokba. Morris-t a "művészet mindenki számára" megfizethető vágya motiválta, és határtalan lelkesedése ösztönözte a cég termelését. Leginkább a tapétái és szövetmintái ismertek, vállalata egyszerűen a Morris and Co. néven vált ismertté, amely folyamatosan növekedett, azonban elszenvedett sok veszteséget is, különösen az első és második világháború alatt. A Morris & Co. végül 1940-ben önkéntes felszámolásra került, de a tervezési archívumokat és a megmaradt háttérképeket megvásárolta egy másik lakástulajdonos, Arthur Sanderson & Sons. A Morris & Co. a mai napig a Sanderson család részévé vált, ma pedig a Style Library szárnyai alatt egyedülálló és egyedi márkákkal találkozhatunk.
   A konvencionális megvalósítási módok nem léteztek Morris számára. Hitte, hogy a tárgyak alakját meghatározza anyaguk és funkciójuk. Ennek megfelelően mielőtt elkezdhetett volna egy tervezést meg kellett értenie az anyag megformálásának teljes folyamatát, erővonalait és egyéb tulajdonságait. Elvben azt szerette volna, hogy egy tárgy a készítő és a tárgy közti szoros kapcsolatból alakuljon ki azzal, hogy a készítő saját képzeletének egy részét adja bele a folyamatba. Ezt az érzést a középkori szakembereknél találta meg. Ez az esszenciája a későbbi "Arts and Crafts" mozgalom ismérveinek is.
   A Morris szék egy korai típusú fekvő szék.  A szék tervét a William Morris Morris & Company cég az Ephraim Colman tulajdonában lévő prototípus alapján adaptálta a vidéki Sussexben, Angliában. Először 1866 körül értékesítették. A Morris szék egy háttámlával és mérsékelten magas karfákkal van ellátva, amelyek a széknek régi stílusú megjelenést ad. Morris szék jellemzője egy olyan háttámla, amely hátra dönthető, és több döntési szög illetve állás egyszerűen rögzíthető rajta. Fél fekvő helyzet is beállítható. Így nagyon kényelmes, mely kényelem fokozható a párnázás minőségével és elöl egy lábtartó un. lábszék alkalmazásával. Megjelenésével, nagyságával is tiszteletet parancsol. A lakás hangsúlyos bútordarabja, amelyben igazán jól esik a pihenés.
Kialakítása egyedi, a legjobb és már-már művészi darabok csakis kézimunkával készülnek. Az eredeti Morris széknek sötét foltos fakerete volt, orsók és erősen díszített kárpitok jellemezték, tipikusan viktoriánus stílusban.
   A széket széles körben másolták Morris bevezetése után, és még mindig gyártják. A kárpitozás megjelenése és stílusa rendszerint teljesen eltér a Morris-tól, de a teljes elrendezés állandó. Ezeknek a székeknek két különálló típusa van. Az egyik típus, az úgynevezett "hagyományos" Morris szék Amerikában fejlődött. Jellemzően faragott és kígyó alakú. Ezekből  a székekből 1890 és 1930 között több százezer darabot készítettek, a megfizethetőtől a nagyon magas árfekvésig. Az alacsony árú székeket a The Larkin Soap Company és más nagyvállalatok értékesítették, mint például a Sears Roebuck és a Montgomery Ward. A drágább székek pl. a Horner bútorgyárból kerültek ki. A Morris szék másik stílusát a "Mission" vagy a "Craftsman" Morris széknek hívják. A legismertebb példák azok, amelyeket először GustavStickley készített 1904-ben, majd utána széles körben másolták.Ezek az amerikai kézművestudomány remekei. A kárpitozás barna bőrben zöld vagy barna textíliában lévő, be nem kerekített párnákból áll. A Morris szék stílusát gyakran úgy gondolják, mint egy Stickley dizájnt, amelyet Morris tiszteletére neveztek el, és nem egy eredeti morris darab.
Mint minden Stickley esetében, ezek az eredeti székek több ezer dollárt érnek.

Egy kis történet.

Morris elnöke Inspiráció

Egy Ephraim Colman nevű Sussex kabinetgyártó inspirálta a Morris székét, amikor 1866 körül létrehozta a karosszékét. A Colman székét a viktoriánus stílus ihlette, a forgatott orsók, a kényes lábak a görgőkön, a sötét faanyag és a dekoratív szövet. A későbbi Morris székekkel ellentétben Colman tervei között szerepelnek párnázott karok is. A szék sokkal díszesebb volt, mint a Morris szék.

Morris és a vállalat tervei

William Morris átdolgozta Colman tervét, hogy létrehozza saját stílusát. melyet 1883 és 1940 között gyártott. A székeknek megtartották az eredeti díszítő jellegét, bonyolult faragványokkal, állati lábakkal, görbült vonalakkal és forgó orsókkal. A karokat meghajlították, de általában a talajjal párhuzamosak maradtak. A széket használók a hátsó szöget csavarral vagy támasztórudakkal tudták beállítani. Az ülést és a háttámlát kárpitozták, a karokat nem.

Stickley és a Mission Stílus

Bútorgyártó Gustav Stickley létrehozta saját stílusát 1900 körül. Eltörölte a díszítést és görbe vonalakat a terveiben. Sima és egyszerű vonalvezetést helyezte előtérbe és a kézművesség fontos szerepet kapott. Ezek a székek kevés díszítéssel rendelkeztek. Stickley a görbéket és a díszítéseket téglalap alakú, tiszta vonalakkal váltotta fel. Néhány művészi és kézműves Morris széket nyitott karokkal gyártottak, míg sok Stickley által tervezett széket a karja alatt beléceztek, így ikonikus stílust hoztak létre. Ebben az időszakban a Morris székek gyakran ferde vagy döntött karokkal rendelkeztek, bár a karok maguk is laposak és egyszerűek maradtak.

A Rocking Morris szék

Az évek során számos bútorgyártó saját tervei alapján készített Morris székeket, ilyen volt  a New York-i Larkin Szappan Társaság is. Morris székeket kínált ingyen vagy nagy kedvezménnyel azoknak, akik nagy mennyiségű szappant vásároltak. A cég több tucat Morris tervet készített, köztük több hintázó modellt. 1900-ban Larkin bemutatta Chautauqua Rocker-jét, amely a hagyományos Morris és Company stílus keveréke volt. A későbbi években a Larkin több boxier, missziós rocker-t tervezett, köztük a 2450-es és 550-es modelleket.

Kárpitos stílusok

Bár a Morris székek gyakran láthatóak képeken a párnák nélkül, hogy jobban megmutassák a formájukat és egyedi kézműves jellegüket. Ezek a székek általában kárpitozott háttámlákkal és ülésekkel voltak ellátva. Angliában és Európában a gyártók nehéz textileket vagy bársonyokat használtak fel e székek kárpitozására. Az Egyesült Államokban sok Morris széket bőrrel borítottak, bár a szövet is gyakori volt.

        http://woodarchivist.com/3748-morris-chair-plans/ http://woodarchivist.com/2178-morris-chair-plans/